Skip to main content

Photo: © Felix Broede, Sony Music Entertainment

LUCAS DEBARGUE
ÚJ AUER VONÓSNÉGYES

2024. július 31. szerda

VESZPRÉM, MEGYEHÁZA – SZENT ISTVÁN TEREM 20:00

Műsor:

SCHUBERT: c-moll vonósnégyes „Quartettsatz” No. 12 D. 703
DVOŘÁK: F-dúr „Amerikai” vonósnégyes op. 96
szünet
FRANCK: f-moll zongoraötös FWV7

„Lucas Debargue művészete nem egyszerűen csak zongorázás, hanem valódi hang-filozófia”

(Le Devoir)

Lucas Debargue minden kétséget kizáróan napjaink zongoraművészetének egyik legfényesebb csillaga, akinek hihetetlen tehetsége, művészi látásmódja és alkotói szabadsága lenyűgözte a kritikusokat és a közönséget egyaránt a 2015-ös moszkvai Csajkovszkij-versenyen. „Glenn Gouldnak a hidegháború közepén történt moszkvai fellépése, vagy Van Cliburn Csajkovszkij-versenyen aratott győzelme óta nem volt olyan külföldi zongorista, aki ekkora feltűnést keltett volna.” – írta a világsajtó róla. A SONY Classical azonnal szerződtette és már öt albumot jelentetett meg Lucas Debargue játékával.

A heves integritással és káprázatos kommunikációs erővel rendelkező fiatal művész az irodalomból, a festészetből, a filmművészetből és a jazzből merít ihletet játékához, miközben idejének nagy részét a zeneszerzésnek szenteli.

Lucas Debargue korántsem a szabvány szerinti fiatal zongoravirtuózok közül való. A párizsi születésű művész nem zenészcsaládból származik, zongorán csupán 11 éves korában kezdett el játszani, de aztán 15 évesen félbehagyta tanulmányait, basszusgitározott egy rockzenekarban, majd bölcsészdiplomát szerzett. Az ünnepelt zongoratanárnővel, Rena Shereshevskaya-val való találkozás fordulópontnak bizonyult: az ő látásmódja és útmutatása inspirálta Lucast arra, hogy húszévesen egész életére elkötelezze magát a zene mellett.

Ma Lucas szólóban és vezető zenekarokkal játszik a világ legrangosabb koncerttermeiben, többek között a Berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Konzerthausban, a párizsi Théâtre des Champs Elysées-ben és a párizsi Philharmonie-ban, a londoni Wigmore Hallban és a Royal Festival Hallban, a frankfurti Alte Operben, a kölni Filharmóniában, a tokiói Suntory Hallban, Peking, Sanghaj, Tajpej és Szöul koncerttermeiben, és a New York-i Carnegie Hall-ban.

Lucas Debargue rendszeresen dolgozik együtt Valerij Gergijevvel, Mihail Pletnyevvel, Vlagyimir Jurovszkijjal, Andrej Borejkóval, Tugan Szokijevvel, Vlagyimir Szpivakovval és Bertrand de Billyvel. Kamarazenei partnerei közé tartozik Gidon Kremer, Janine Jansen és Martin Fröst.

Az Új Auer Kvartett a Bartók–Pásztory-díjas Mendelssohn Kamarazenekar vezető művészeiből alakult vonósnégyes. Tagjai a legkiválóbb magyar mesterek műhelyeiben Kurtág Györgynél, Devich Sándornál, Simon Albertnél és Mező Lászlónál végezték vonósnégyes tanulmányaikat, s vettek részt Végh Sándor kurzusain. A Mendelssohn Kamarazenekarban szerzett sokévtizedes gyakorlat, számtalan koncert, nemzetközi turné és különböző felvételek készítése során szerzett tapasztalatok birtokában indult együttes a V’ART művészeti fesztivál keretében mutatkozott be 2024-ben. Ezt követően többek között a veszprémi Auer fesztiválon, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban rendezendő Quartettissimo fesztiválon, majd Párizsban lépnek színpadra idén. A vonósnégyes nyitottságára jellemző a más művészeti ágakkal való intenzív együttműködés, például a Forte Társulattal közösen bemutatott, Bartók Béla 5. vonósnégyesére készült koreográfia is.

Az Auer Vonósnégyes tagjai:
KOVÁTS PÉTER 1. hegedű, BENDIK Ágota 2. hegedű, NYÁRI Gábor brácsa, KÁRÁSZ András Péter gordonka

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Kedvezményes jegyvásárlás

3 különböző hangversenyjegy vásárlása esetén 10%, 4 és több hangversenyjegy vásárlása esetén 15% kedvezmény.