Skip to main content

Auer Lipót

1845 – 1930

Auer Lipót

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok.

A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Kitüntetésekkel halmozták el a Meiningeni Kereszttűl a Francia Becsületrenden át a Szent Vlagyimir érdemrendig.

Amikor Szentpétervárra költözött, Wieniawskitől vette át a konzervatóriumi hegedű-katedrát. Auer alapozta meg és dolgozta ki azt a metódust, melyet ma a világ „orosz hegedűiskola” néven ismer és csodál, s mely aztán példátlan sikersorozatot indított el. Az összes jelentős orosz hegedűművész Auer-tanítványnak tartja magát, hiszen az ő pedagógiája száll tanárról diákra, több mint száz éve már…

Amikor Európa nagyvárosaiba utazott Auer, fiatal hegedűsök csapata követte mindenhova, várva, hogy egy ellesett pillanatból többet tanulhassanak, mint addig talán évekig tették. Mester és tanítványok kapcsolatában lehet-e ennél több?

„...Bölcsőm Magyarországon ringott. Veszprémnek hívják azt a kis helységet, ahol apám szobafestő volt. Szülőföldem hagyományaihoz híven tejesüveggel és hegedűvel együtt neveltek fel...”
AUER LIPÓT

Auer személyisége lenyűgözte kortársait, bárhol is tevékenykedett. Oroszországban a „Cár szólóhegedűse”, nemes, államtanácsos lett. Párizsban francia becsületrendet kapott, de jó barátságban volt Eugen Napóleonnal, az elűzött császár fiával is. A török szultán, II. Abdul Hamid rajongással hallgatta játékát, ugyanúgy, mint Oszkár, svéd király. A walesi herceg, és Anglia miniszterelnöke, Gladstone egyaránt megtisztelőnek tartotta, ha Auerrel találkozhatott.

Az oroszországi forradalom után az Egyesült Államok fogadta kitárt karokkal: a világ elsőszámú művészeti iskoláinak, a Juilliard Graduate School of Music (New York) és a Curtis Institute (Philadelphia) professzora lett. Még nyolcvanévesen is koncertezett a Carnegie Hall-ban. Büszkék voltak barátságára a kor legnevesebb zeneszerzői, hangszeres művészei: Csajkovszkij, Rubinstein, Sarasate, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc, Szergej Rachmanyinov. Világhírű muzsikusok sokasága került ki kezei alól: Mischa Elman, Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Efrem Zimbalist és még folytathatnánk a hegedűvirtuózok hosszú sorát.

Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És persze magyar, hiszen vallotta:

„minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el“