Zsidó Kiválóságok Háza

Zsidó Kiválóságok Háza

Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32.

A Füredre látogatók térképére 2018 március 20-án egy új látogatóközpont került fel. A vasútvonaltól északra, egy kis utcában bújik meg a „Zsidó Kiválóságok Háza”, amely állandó helyszínt ad az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika”, valamint a „Chagalltól Spielbergig – Zsidók és művészetek” című digitális kiállításoknak.
Kívülről szemlélve két, határozottan elkülönülő épített tér fogadja a látogatót. Az egyszerűen felújított, régi templomépület új funkciót kapott: közösségi- és rendezvénytérként kínál programlehetőséget füredi lakosoknak, zsidóknak, nem zsidóknak, nyaralóknak, idetévedőknek. A közösségi tér kínálata széles palettán mozog: zenés esteken, színházi előadásokon keresztül könyvbemutatókig, tudományos előadásokig terjed a választék. A hajdani zsinagógához kapcsolódik az új, dobozszerű, modern épületszárny. A 3 szintes épület földszintjén tudja a látogató megváltani a kártyáját, amivel kezdetét is veheti az interaktív kiállítás. Lehetőség van Audioguide eszközzel komplexebbé tenni az élményt, így a kiválóságokról olvasható információkat hallhatjuk is. Olyan zsidó származású, világhírű kutatók és művészek élete ismerhető meg, akik a szakterületükön maradandót alkottak, munkáságukkal hozzájárultak a mai világ működéséhez.
A tudós kiállítás tartalmát jelenleg három nyelven lehet megtekinteni: magyarul, angolul és héberül, míg a művész kiállítás magyarul és angolul elérhető. A „száraz” adatokon kívül mindegyik emberhez számos érdekesség is tartozik, olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például: „Miért nem tanult meg autót vezetni Turán Pál?” „Miért a kék szín dominál a Facebookon?” „Miért tartották ördögtől valónak a fogamzásgátló tablettát?” Az elsajátított ismeretek után pedig lehetőség van tesztelni megszerzett tudásunkat a játékokkal.
Bármennyiszer újra lehet tölteni a kártyát, két feltöltés között egy kávéval vagy üdítővel frissíthetjük fel magunkat a recepció mellett kialakított kis büfétérben. Végül az új ismeretekkel gyarapodva egy kellemes sétát lehet tenni a kertben, megcsodálva a több mint 70 éves olajfát. A biciklivel érkezőknek se kell aggódniuk, biciklitároló is rendelkezésre áll.
A látogatóközpont a zsidóság történetét merőben máshogy, a világon egyedülállóan mutatja be. Amellett, hogy nem felejtjük el a múltat, a szörnyűségeket, kitágítjuk az emlékezés funkcióját és a zsidóság a világnak adott munkáját ismerjük el és ismertetjük meg a látogatókkal.

2022. AUGUSZTUS 4. CSÜTÖRTÖK

ZSIDÓ KIVÁLÓSÁGOK HÁZA, BALATONFÜRED, BAJCSY-ZSILINSZKY ENDRE U. 32., 18:00

A KOROSSY KVARTETT HANGVERSENYE

A KOROSSY KVARTETT tagjai:
KOROSSY-KHAYLL CSONGOR – hegedű
TÓTH KRISTÓF – hegedű
OSZTROSITS ÉVA – brácsa
DEVICH GERGELY – gordonka

PUCCINI: Krizantémok
KURTÁG: Officium breve
MOZART: C-dúr „Disszonanciák” vonósnégyes K 465

Kedvezményes jegyvásárlás

Ha több különböző koncertre egyidőben vásárolja meg jegyét honlapunkon vagy személyesen, a TOURINFORM irodában (Veszprém, Óváros tér 2. ) 3 koncert esetén 10%, 4, vagy több koncert esetén 15% kedvezményt kap!
FIGYELEM!
A Hangvilla felújítása miatt a fesztivál előtti hetekben ott jegyvásárlás nem lehetséges. Az idei fesztiválra személyesen a TOURINFORM veszprémi irodájában (Veszprém, Óváros tér 2. H–CS 10:00–18:00, P–V 10:00–20:00) lehet jegyeket venni. Az online jegyárusítás az auerfesztival.hu oldalon zavartalanul működik.
AUER FESZTIVÁL VESZPRÉM © 2022
MINDEN JOG FENNTARTVA / All rights reserved!