Skip to main content

Jonian Ilias Kadesha és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje

2022. augusztus 4. csütörtök
Veszprém, Megyeháza, Szent István terem – 20:00

Műsor:
SKALKOTTAS: Görög táncok
ENESCU: 1. román rapszódia
BARTÓK: 1. rapszódia
Előadják:
Jonian Ilias Kadesha hegedűművész
Mendelssohn Kamarazenekar
Művészeti vezető: Kováts Péter

„Nem elég őt óriási tehetségnek tartani; a valódi géniusz van jelen ebben a fiatalemberben!” – méltatja Jonian Ilias Kadeshát a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

Szülei albánok, de Görögországban született és ott is nőtt fel, otthon albánként, az iskolában görögként. Már kiskorától fogva nagy hatást gyakorolt rá a zene, és különösen a népzene, amit Görögországban nagyon komolyan vesznek. A gyerekeket korán megtanítják a népi táncokra, népdalokra, a népzene szeretetére. Ez a taníttatás aztán mélyen befolyásolta az ő zenei egyéniségének, egyedi előadói stílusának kifejlődését is.

Különösen vonzódik a történelem iránt, a zenetörténeti adatok, összefüggések kutatása rendkívül fontos számára. Úgy tartja, hogy ha valaki nem ismeri saját népének, országának a zenei hagyományait, és az elmúlt korok történéseit és azok hatását a mai, kortárs zenére, az nem fog tudni jó döntéseket hozni az új művek megtanulása során. Jonian Ilias Kadesha egy csodálatos hangú olasz mesterhangszeren, egy Giovanni Battista Guadagnini által 1749-ben készített hegedűn játszik.