"Modern reneszánsz"

Oláh Kálmán Kvartett és a Mendelssohn Kamarazenekar estje

2021. augusztus 5. csütörtök
Veszprém, Hangvilla, Nagyterem – 20:00
Műsor:
OLÁH KÁLMÁN: Passacaglia zenekarra és jazz trióra
OLÁH KÁLMÁN: 3 vázlat Bach csellószvitjeiből
MICHEL LEGRAND – OLÁH KÁLMÁN feldolgozások

Közreműködik: Mendelssohn Kamarazenekar
Művészeti vezető: Kováts Péter
Vezényel: Kovács László, Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész

A Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző-zongoraművész Oláh Kálmán és a Mendelssohn Kamarazenekar már sok sikeres közös produkciót hozott létre, melyben a klasszikus zene és a jazz találkozásának, egymásra hatásának lehetett tanúja a közönség. Oláh Kálmánt mindig is izgatta a jazz szabad, improvizatív építkezése és struktúrja mellett a kötöttebb, megkomponált műveket kínáló klasszikus zene belső világa. Ő maga így vall erről: „Az én célom már nagyon régóta az, hogy olyan szintézist hozzak létre, amelyben a hallgató nem arra gondol, hogy mikor hall jazzt és mikor klasszikus zenét, hanem olyan műfajt szeretnék alkotni, amelyben mind a kettő létezik, és szinte egyenrangú szerepet kap.

Az Auer fesztiválon hallható „Modern renaissance” projekt címe a megújulásra, újjászületésre utal, elsősorban a felhangzó kompozíciók zenei tartalmára, üzenetére vonatkoztatva. De érthetjük akár úgy is, hogy a pandémia okozta hosszú kényszerű szünet után mindenki – zenészek, közönség – szinte újjászületésként élik meg a nyitás utáni első koncerteket.

A különlegesnek ígérkező estén hallhatunk többféle jazzformációra és vonós-, illetve szimfonikus zenekarra készült saját szerzeményeket, emellett Oláh Kálmán „Vázlatait” Bach csellószvitjeiből, de Michel Legrand-átdolgozásait is.

AUER FESZTIVÁL VESZPRÉM © 2022
MINDEN JOG FENNTARTVA / All rights reserved!