Skip to main content

LUCAS DEBARGUE és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR hangversenye

2023. augusztus 1. kedd
Veszprém, HANGVILLA – 20:00
Műsor:
GRIEG: Peer Gynt – 1. szvit op. 46
GRIEG: Peer Gynt – 2. szvit op. 55
GRIEG: a-moll zongoraverseny op. 16
A hangversenyt a Bartók Rádió is rögzíti!
Előadják:
LUCAS DEBARGUE zongoraművész
MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
Vezényel: KOVÁTS PÉTER

„Lucas Debargue művészete nem egyszerűen csak zongorázás, hanem valódi hang-filozófia” – Le Devoir

Lucas Debargue minden kétséget kizáróan napjaink zongoraművészetének egyik legfényesebb csillaga, akinek hihetetlen tehetsége, művészi látásmódja és alkotói szabadsága lenyűgözte a kritikusokat és a közönséget egyaránt a 2015-ös moszkvai Csajkovszkij-versenyen. „Glenn Gouldnak a hidegháború közepén történt moszkvai fellépése, vagy Van Cliburn Csajkovszkij-versenyen aratott győzelme óta nem volt olyan külföldi zongorista, aki ekkora feltűnést keltett volna.” – írta a világsajtó róla. A SONY Classical azonnal szerződtette és már öt albumot jelentetett meg Lucas Debargue játékával.

A heves integritással és káprázatos kommunikációs erővel rendelkező fiatal művész az irodalomból, a festészetből, a filmművészetből és a jazzből merít ihletet játékához, miközben idejének nagy részét a zeneszerzésnek szenteli. 

Lucas Debargue korántsem a szabvány szerinti fiatal zongoravirtuózok közül való. A párizsi születésű művész nem zenészcsaládból származik, zongorán csupán 11 éves korában kezdett el játszani, de aztán 15 évesen, megfelelő mentor híján, félbehagyta tanulmányait, basszusgitározott egy rockzenekarban, majd bölcsészdiplomát szerzett. Az ünnepelt zongoratanárnővel, Rena Shereshevskaya-val való találkozás fordulópontnak bizonyult: az ő látásmódja és útmutatása inspirálta Lucast arra, hogy húszévesen egész életére elkötelezze magát a zene mellett. Öt évre rá már a moszkvai Csajkovszkij-verseny díjazottja és egy egyedülálló világkarrier előtt álló kész művész.

Ma Lucas szólóban és vezető zenekarokkal játszik a világ legrangosabb koncerttermeiben, többek között a Berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Konzerthausban, a párizsi Théâtre des Champs Elysées-ben és a párizsi Philharmonie-ban, a londoni Wigmore Hallban és a Royal Festival Hallban, a frankfurti Alte Operben, a kölni Filharmóniában, a tokiói Suntory Hallban, Peking, Sanghaj, Tajpej és Szöul koncerttermeiben, és a New York-i Carnegie Hall-ban.

Lucas Debargue rendszeresen dolgozik együtt Valerij Gergijevvel, Mihail Pletnyevvel, Vlagyimir Jurovszkijjal, Andrej Borejkóval, Tugan Szokijevvel, Vlagyimir Szpivakovval és Bertrand de Billyvel. Kamarazenei partnerei közé tartozik Gidon Kremer, Janine Jansen és Martin Fröst.

Kedvezményes jegyvásárlás

3 különböző hangversenyjegy vásárlása esetén 10%, 4 és több hangversenyjegy vásárlása esetén 15% kedvezmény.