Mendelssohn Kamarazenekar

JÚLIUS 30, AUGUSZTUS 2, 4.

Avi Avital

és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje

2019 július 30.
HANGVILLA, NAGYTEREM – 20:00

Műsor

VIVALDI: D-dúr concerto RV 93
BACH: d-moll zongoraverseny No.1, BWV 1052
szünet
BACH: d-moll partita BWV 1004
BARTÓK: Román népi táncok Sz. 56

Avi Avital mandolinművész
Közreműködik: Mendelssohn Kamarazenekar
Művészeti vezető: Kováts Péter

A világon elsőként Grammy-díjra jelölt mandolinművészt, az izraeli születésű Avi Avitalt mindig is az álmai vezérelték. Legfőbb vágya, hogy a Vivaldi idejében még a gitárnál is népszerűbb mandolint újra a koncertélet térképére varázsolja, máris teljesült, hiszen a legnagyobb fesztiválok – Verbier, Salzburgi Ünnepi Játékok, Tanglewood, Ravenna –, és a legrangosabb koncerttermek – Carnegie Hall, Tonhalle, Royal Albert Hall, Berlini Filharmónia – valódi szupersztárja. 
Karizmatikus egyénisége, határokat feszegető virtuóz előadásmódja lenyűgözi a hallgatóságot és a zenésztársadalmat is. Több mint 90 új mű született az ő kezdeményezésére, melyből 15 zenekari kíséretes mandolinverseny. A Deutsche Gramophone exkluzív művészének repertoárján az eredeti mandolinművek mellett saját és mások átirataiban Bachtól a tangóig, Dvořáktól a balkán népzenéig a legkülönbözőbb stílusú kompozíciókat találjuk. Még Bach zongoraversenyei is különleges hangvételt kapnak ezen az Avital számára kifejlesztett egyedi mandolinon előadva, bebizonyítva azt a közismert tényt, hogy Bach zenéje túlmutat a hangszerek szabta korlátokon.

Maxim Vengerov

és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje

2019 augusztus 2.
HANGVILLA, NAGYTEREM – 20:00

Műsor

MOZART: Á-dúr hegedűverseny K 219
CSAJKOVSZKIJ: Firenzei emlék op. 70

Maxim Vengerov hegedűművész
Közreműködik: Mendelssohn Kamarazenekar
Művészeti vezető: Kováts Péter

A veszprémi Auer fesztivál kivételezett helyzetben van, hiszen az orosz hegedűiskola – melyet a veszprémi születésű Auer Lipót virágoztatott fel – több legendás reprezentánsa is tiszteletét tette már az elmúlt években, s ezt mind Auernek köszönhetjük. Vadim Repin és Gidon Kremer után ebben az évben egy újabb világsztár hegedűs, Maxim Vengerov érkezik a Mendelssohn Kamarazenekarhoz, hogy Veszprémben is hallhassuk azokat a hangokat, melyek valaha Auer hegedűjén innen indultak, majd megjárták Szentpétervár, Moszkva és New York iskoláit, koncerttermeit, s most a tanítványok tanítványainak hangszerein az egész világot beutazzák.
A Grammy-díjas Vengerov is ennek az orosz iskolának a neveltje, káprázatos technikájú, kivételesen szuggesztív művész, aki után kapkodnak a neves fesztiválok szervezői, Veszprémbe is a Salzburgi Ünnepi Játékokon adott koncertje utáni napon érkezik, hogy az 1727-ben készült ún. „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn egy Mozart versenyművel ajándékozza meg veszprémi hallgatóságát.

Terje Tønnesen

és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje

2019 augusztus 4.
HANGVILLA, NAGYTEREM – 20:00

Műsor

NIELSEN: a-moll szvit op. 1
SVENDSEN: Románc op. 26
GRIEG: Holberg idejéből (Szvit régi stílusban) op. 40
szünet
VIVALDI: A négy évszak op. 8 (Terje Tønnesen zenéjével bővített változat)

Terje Tønnesen hegedűművész
Közreműködik: Mendelssohn Kamarazenekar
Művészeti vezető: Kováts Péter

„Észak és Dél találkozása”
A Norvég Kamarazenekar zseniális művészeti vezetője, Terje Tønnesen áll ezen az estén a Mendelssohn Kamarazenekar élére, hogy Norvégiából Itáiába tekintve helyezze merőben új megvilágításba Vivaldi legnépszerűbb művét, a Négy évszakot. Mit lehet még mondani erről a sokat játszott, néha talán túl is játszott remekműről? Hát itt a válasz...! Tønnesen olvasatában, saját zenei kiegészítései segítségével a város zajaival körülvett és a természettől eltávolodott mai kor emberét látjuk–halljuk a mű elején. Innen indítja zenei időutazását vissza egészen Vivaldi koráig, miközben olyan utalások, bele- és áthallások (kelta–ír népi hegedülés, skót dudaszó, nyenyere-hang, természet hangjai, város zajai, mobiltelefon) szólalnak meg, hogy elámulunk, ez mind-mind mi vagyunk! Tønnesen fantasztikus érzékletességgel megírt, néhol improvizált zenéi kivételes frissességet és szélviharerejű lendületet adnak Vivaldi művének, miután a koncert első felében északi szerzők – Grieg, Svendsen és Nielsen – üzenetét is idehozza a veszprémi fesztiválszínpadra.

Avi Avital

Maxim Vengerov

Terje Tønnesen

Mendelssohn Kamarazenekar

Kedvezményes jegyvásárlás


Ha több különböző koncertre, egyidőben várásolja meg jegyét (kizárólag honlapunkon, vagy személyesen Veszprémben, a Hangvillában) 3 KONCERT ESETÉN 10%, 4, VAGY TÖBB KONCERT ESETÉN 15% kedvezményt kap.

AUER FESZTIVÁL VESZPRÉM © 2019
MINDEN JOG FENNTARTVA!